De osteopaat


De Osteopaat

Nederland telt ongeveer 500 geregistreerde osteopaten. Zij hebben na een medische of paramedische opleiding de vijfjarige beroepsopleiding osteopathie gevolgd.

Alle osteopaten die zijn geregistreerd bij het Nederlands Register voor Osteopathie (NRO) zijn erkende osteopaten, conform het beroepscompetentieprofiel Osteopathie 2009. Zij mogen zich DO-MRO noemen.

Koen Groot Zwaaftink, MSc.

Osteopaat D.O.-MRO | Docent International Academy of Osteopathy | Fysiotherapeut | Echografist-MSU

Het menselijk lichaam heeft mij als fanatiek sporter altijd geboeid. Vandaar dat ik ben begonnen aan de opleiding fysiotherapie aan de Saxion Hogeschool te Enschede, waaraan ik in 2004 ben ik afgestudeerd als Fysiotherapeut.

Tijdens mijn studie fysiotherapie ben ik steeds enthousiaster en nieuwsgieriger geworden naar de werking van ons lichaam. Met name hoe verschillende structuren binnen het lichaam op een ingenieuze wijze via bindweefselvliezen en het zenuwstelsel met elkaar verbonden zijn en elkaar beïnvloeden. Deze onderlinge verbinding binnen het lichaam vormt de basis van de osteopathie, vandaar dat ik me in 2004 heb ingeschreven voor de vijfjarige opleiding osteopathie. De osteopathie onderzoekt en analyseert het gehele lichaam. Osteopaten onderscheiden zich hiermee van andere disciplines. Niet alleen spieren, botten en gewrichten worden onderzocht, maar ook de beweeglijkheid van organen, bloedvaten, zenuwen en bindweefselvliezen. Door deze totale aanpak is het mogelijk om een klacht effectiever te behandelen en om moeilijk behandelbare problemen op te lossen. Iedere klacht is als een onopgeloste puzzel. Het oplossen van de puzzel is iedere keer weer een ontzettend leuke uitdaging!

Na vijf drukke en interessante jaren ben ik in 2009 geslaagd voor de opleiding osteopathie aan de International Academy of Osteopathy (IAO) te Gent.

In 2014 ben ik gestart met de opleiding Master of Science in Osteopathy aan de University of Applied Sciences te Innsbruck. Dit is een academische opleiding op het gebied van wetenschappelijk onderzoek binnen de gezondheidszorg. Gedurende de opleiding heb ik onderzoek gedaan naar de reacties van het autonome zenuwstelsel na een manipulatie (correctie) of mobilisatie van de wervelkolom. Mijn thesis heb ik in het najaar van 2016 positief verdedigd en mag mij nu Master of Science (MSc.) noemen.

Thesis: Neurovegetative Reactions of Spinal Manipulations and Mobilizations in Manual Therapy, Chiropractic and Osteopathic Medicine. A literature review.

Binnen de International Academy of Osteopathy heb ik de mogelijkheid gekregen om een docentenopleiding te gevolgen en ben sinds 2010 werkzaam als docent voor de vakken neurologie en hersenzenuwen.

De laatste jaren heb ik mij middels nascholing verdiept in het accuraat en wetenschappelijk verrichten van lichamelijk onderzoek. Zo heb ik enkele schouder- en kniespecialisatie cursussen gevolgd en een cursus over neurodynamica, om nauwkeuriger een diagnose te kunnen stellen.

Naast de genoemde opleidingen blijf ik mij middels verschillende cursussen vakinhoudelijk bijscholen en ontwikkelen.

Opleidingen

- 2014-2016: Master of Science in Osteopathic Medicine aan de University of Applied Sciences te Innsbruck

- 2009-2010: Interne Docentenopleiding aan de International Academy of Osteopathy te Gent

- 2004-2009: Osteopathie aan de International Academy of Osteopathy te Gent

- 2005-2006: Musculoskeletale Echografie aan Fysus te Delft

- 2000-2004: Fysiotherapie aan de Saxion Hogeschool te Enschede

 

Gevolgde bij- en nascholingen

- 2017: Cervical Spine Risk Assessment and Consent – University College of Osteopathy te Londen (UK)

- 2015: Vegetatieve (Autonome) Zenuwstelsel – Osteopathie Schule Deutschland te Hamburg

- 2012: Schouder Plus – Saxion Hogeschool te Enschede

- 2012: Schouder Basis – Saxion Hogeschool te Enschede

- 2012: Mobilisation of the Nervous System – Nederlands Paramedisch Instituut te Papendal

- 2011: Manipulaties en Functionele technieken van de wervelkolom – Panta Rhei te Hoeven

- 2011: Viscerale Manipulaties – Panta Rhei te Hoeven

- 2011: De Knie – Saxion Hogeschool te Enschede

- 2010: Musculoskeletale Echografie – Specialisten lokaal te Amersfoort

- 2008: Musculoskeletale Echografie – Specialisten cursus te Amersfoort

- 2007: Musculoskeletale Echografie – Specialisatie cursus schouder te Amersfoort

- 2007: Medical Taping – Fysiotape te Alphen aan de Rijn  

- 2004: Functioneel Tapen – Saxion Hogeschool te Enschede

De OsteopaatMaak een afspraak