Nieuws


Vrijdag 27 juni 2014| Altijd Sport

AMSTERDAM – Arjen Robben dankt zijn hervonden fitheid aan een mysterieuze osteopaat. De in vorm zijnde aanvaller van het Nederlands Elftal en Real Madrid werd door Fred Rutten getipt een bezoek aan deze man te brengen.

Wie de man is, wil Robben niet zeggen. Maar dat zijn behandelingen de rappe vleugelspeler danig geholpen hebben, mag duidelijk zijn. Volgens de osteopaat zaten de rug en wervelkolom van Robben op zeker acht tot tien plaatsen vast. Met andere blessures tot gevolg.

Robben tegenover AD Sportwereld: “Bij het tweede consult zaten nog vijf tot zes wervels vast, daarna drie tot vier en een paar weken terug waren het er nog maar twee.” De specialist blijkt gouden handen te hebben. “In de tussentijd heeft hij ook mijn enkel losgemaakt.”

Op dit moment bereidt een topfitte Robben zich met Oranje voor het op het EK.

Voor al het EK-nieuws, zie de EK-special van NU.nl.

Door: NUsport

Osteopathie vermindert lage rugpijn

30 september 2013 | Bron: dS De Standaard

Een nieuw onderzoek in opdracht van het Amerikaanse National Center for Complementary and Alternative Medicine en de Osteopathic Heritage Foundation komt tot het besluit dat osteopathie wel degelijk helpt. Een behandeling met ultrageluid heeft daarentegen geen enkel effect.

Het onderzoek verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Annals of Family Medicine. Een totaal van 455 patiënten, die minstens drie maanden ernstige last hadden van lage rugpijn, namen aan het onderzoek deel. Een deel van hen werd osteopathisch behandeld, een ander deel met ultrageluid of placebo-technieken.

De laatstgenoemde groepen toonden na afloop van de therapie geen noemenswaardige verbetering. Bij tweederde van de patiënten waarbij de osteopathische manuele behandeling werd toegepast (in totaal zes behandelingen over acht weken), verminderden de klachten met dertig tot vijftig procent. Ze hadden ook minder pijnstillers nodig.

Bij één patiënt uit de osteopathiegroep moest de behandeling worden stopgezet vanwege ernstige spastische klachten. De osteopathische aanpak bestond uit manuele technieken op en rond het bekken en de lage rug.

Ouders durven soms zelfs niet op vakantie door huilende zuigeling

Datum: 19 juli 2013

Persbericht Valkenswaard, 19 juli 2013

Ouders durven soms zelfs niet op vakantie door huilende zuigeling

OVERMATIG HUILGEDRAG BABY’S OP CAMPING VALT TE VOORKOMEN

Hoe om te gaan met baby’s op vakantie? Ouders met baby’s die vaak huilen, durven soms niet op reis te gaan. Ze zijn bang dat ze andere vakantiegangers, bijvoorbeeld op de camping, zullen storen. “Stress voor de vakantie bij de ouders kan ook nog eens zorgen, dat de pasgeborene extra overstuur raakt,” aldus René Zweedijk, sinds 1989 osteopaat en docent bij- en nascholingen gericht op kinderen. “Wie echter enkele weken voor de vakantie met een vaak huilende baby langskomt bij de osteopaat, kan doorgaans met een gerust hart toch de koffers pakken.”

Zweedijk wordt in zijn praktijk in Zeeland regelmatig geconfronteerd met ouders die de vakantie met angst en beven tegemoet gaan, en deze zelfs afzeggen, omdat hun pasgeborene zo vaak huilt. Zweedijk: “Door stress neemt de gevoeligheid bij een mens toe. Een baby die zich in een dergelijke toestand bevindt, is daarom veel gevoeliger voor prikkels om zich heen en huilt vaker. Stress bij een zeer jong kind kan een lichamelijke oorzaak hebben of kan worden veroorzaakt door gedrag van de ouders, die zich druk maken om vakantie- of andere perikelen.” Osteopathie is echter bij uitstek geschikt om met zeer zachte hand en minimale handelingen, in combinatie met gerichte adviezen aan de ouders, de stress en ‘overprikkeling’ bij de baby weg te halen. Zweedijk: “In het algemeen is het jonge kind dan in maximaal drie à vier handelingen van zijn huilgedrag verlost.”

Herstelvermogen profs in Tour de France 2013 versneld door osteopathie

Datum: 27 juni 2013

Persbericht Valkenswaard, 27 juni 2013

JOHNNY HOOGERLAND: ‘ZONDER OSTEOPAAT HAD IK RONDE VAN FRANKRIJK NIET GEHAALD’
Toprenners in de Tour de France maken steeds vaker gebruik van een osteopaat. Fietsers als Cadel Evans, Christopher Froome en Mark Cavendish laten hun lichaam meerdere malen osteopathisch behandelen gedurende de ronde. Hetzelfde geldt voor de profs van de Nederlandse ploeg Vacansoleil-DCM. Toprenner van deze equipe en kersvers Nederlands kampioen, Johnny Hoogerland: “Zonder mijn osteopaat had ik de Tour niet eens gehaald.”

Osteopaat René Zweedijk uit Kapelle maakt deel uit van het medische team van Vacansoleil-DCM. Gedurende de rustdagen in de Tour de France wordt hij ingevlogen om de profploeg te behandelen. Toprenner Johnny Hoogerland is daar zeer blij om. “Dankzij  kon ik maanden eerder na mijn laatste ernstige valpartij weer wielrennen. Ik zag het toen écht niet meer zitten. Ik had mijn lever gescheurd, enkele ribben en wervels gebroken. Maar René heeft mijn lichaam uit de shock gehaald. Hij kent mijn fysieke toestand door en door. Als ik ergens pijn heb, voelt hij die beperking en behandelt deze. Soms zeg ik expres niets, maar ontdekt hij deze meteen. Als René straks in de Tour komt, inspecteert hij mijn hele lichaam. Hij vindt allerlei kleinere blessures, zelfs die nog geen pijn doen, maar die al wel mijn fietsen belemmeren, en herstelt deze. Hoe hij het doet weet ik niet, maar dan zit ik altijd als herboren in het zadel.”

Elk lichaam anders


Osteopaat René Zweedijk: “Elk lichaam is anders, elke blessure ook. ‘If you only have a hammer, every problem seems to be a nail’. De osteopathie kent gelukkig vele technieken om verschillende oorzaken aan te pakken. In samenspraak met andere medici kon ik Johnny al meteen na zijn ongeval behandelen en hoefde niet te wachten tot eerst zijn ribben of wervels waren geheeld. Osteopaten richten zich op het totale lichaam. Dus niet alleen maar op de gewrichten, maar ook op de organen die invloed uitoefenen op het bewegingsapparaat. Ik vind het niet zo gek, dat steeds meer wielrenners zich tijdens de Tour de France laten behandelen door een osteopaat. Hun lichaam wordt zó zwaar belast. Renners zitten urenlang in dezelfde houding op de fiets, maken voortdurend dezelfde beweging. Ze raken hartstikke vermoeid. Al hele kleine blessures zorgen voor verkrampingen in het lichaam. Met onze handen gaan we op zoek naar blokkades, stimuleren de doorbloeding en het hormonale systeem en bevorderen zo het herstel.”

Migrainepatiënten meeste gebaat bij osteopathie

Datum: 31 mei 2013

Persbericht Valkenswaard, 28 mei 2013

Internationaal onderzoek wijst uit: MIGRAINEPATIËNTEN MEESTE BAAT BIJ OSTEOPATHIE 
Migraineklachten leiden elk jaar tot groot verlies aan productiviteit op de arbeidsmarkt. Iedere werknemer die gebukt gaat onder deze zware hoofdpijnklachten, moet jaarlijks gemiddeld meer dan twee weken (88 uur) verzuimen van zijn werk. Zo’n 18% van de vrouwen en 6% van de mannen hebben regelmatig migraineaanvallen. Dit viel onlangs te lezen in ‘The International Journal of Osteopathic Medicine’ in een publicatie over een gespecialiseerde studie aan de neurologische afdeling van de ‘United Hospitals’ in het Italiaanse Ancona. In dit wetenschappelijke onderzoek, dat een jaar duurde, bleken patiënten met migraineklachten zeer veel baat te hebben bij osteopathische behandeling. Voor deze studie werden 105 migrainepatiënten opgedeeld in drie groepen, in de leeftijdscategorie van 18-50 jaar en allen met ongeveer gelijke sociaaldemografische achtergrond. De eerste groep kreeg medicijnen toegediend uit de zogenaamde triptanenfamilie. Groep twee onderging een placebotherapie van manuele handelingen en de derde groep werd behandeld volgens reguliere osteopathische aanpak. Via vragenlijsten werden patiëntenbevindingen bijgehouden over de ernst van de pijnklachten en de kwaliteit van leven. Na afronding van het onderzoek bleek dat de aard van de migraine bij de groepen patiënten die een placebobehandeling ondergingen én die medicijnen slikten, nauwelijks verschilden. Patiënten die echter een osteopathische behandeling kregen, signaleerden ten opzichte van de andere twee testgroepen, een statistisch zeer sterke verbetering van hun pijnklachten en kwaliteit van leven.

Andere studies

Deze studie sluit aan bij de resultaten van eerdere studies in Nederland (2001) en in Duitsland (2011), waaruit bleek dat osteopathische behandeling een bijzonder gunstig effect heeft op klachten van migrainepatiënten. Bij migraine speelt de bovenbuik vaak een belangrijke rol. Een belangrijke link tussen wat in de buik gebeurt en de storende invloed daarvan op de hersenstam, is de tiende hersenzenuw. Daarnaast zijn er zenuwen, die het middenrif en de lever van gevoel voorzien. Deze lopen naar de nek en schakelen met de hersenstam. Wanneer veel storende informatie vanuit de bovenbuik naar de hersenstam gaat, ontstaat daar een soort kortsluiting. Zo kan migraine ontstaan. Bij migraineklachten behandelt een osteopaat het gebied van de middenrif. Rond de grote ademhalingsspier bevinden zich lever, dikke darm en de maag. Bij migraine laat vaak de beweeglijkheid van de banden en de vliezen rond de lever te wensen over. Deze osteopathische behandelwijze komt het meest tot zijn recht als mensen bereid zijn cafeïnehoudende producten (koffie, thee, chocola en cola) en triptanen te laten staan.

Wesley Sneijder straks weer topfit dankzij osteopathie

Datum:  5 juni 2013

Persbericht Valkenswaard, 4 juni 2013

WESLEY SNEIJDER STRAKS WEER TOPFIT DANKZIJ OSTEOPATHIE

International Wesley Sneijder wil zichzelf deze zomer weer in topconditie brengen met hulp van een tweetal osteopaten. De speler van de Turkse voetbalclub Galatasaray, die nu met Oranje meereist naar Azië voor een aantal oefenwedstrijden, legde met hen contact op aanraden van Chelsea-speler Drogba, zo verklaart hij in de Telegraaf. Juist onder begeleiding van deze osteopaten heeft Sneijder er alle vertrouwen in, dat hij komend seizoen weer in topvorm tussen de lijnen kan verschijnen. Wesley Sneijder heeft een zeer matig voetbalseizoen achter de rug. De aanvoerder van het Nederlands elftal is daarom extra gemotiveerd het komend jaar weer te schitteren. Een Spaanse en een Franse osteopaat moeten hem daarbij helpen. In een onlangs verschenen artikel in de Telegraaf verklaart hij: “Ik ben via Didier Drogba met ze in contact gekomen. Ze begeleiden hem al jaren en als je ziet hoe hij op zijn 35e nog tekeer gaat. Zo zijn er nog een aantal spelers op leeftijd, die bij deze osteopaten lopen. Ik voelde direct een klik en ben nu anderhalve maand met ze bezig. Allerlei fysiotherapeuten hebben mij bij diverse blessures zonder resultaat behandeld. Als deze osteopaten vervolgens een andere diagnose stellen en me in twee weken van mijn problemen afhelpen, dan schept dat vertrouwen. Ik ben blij met deze mensen te mogen werken.”.

Bij een opeenstapeling van klachten snapt voorzitter van de NVO (Nederlandse Vereniging voor Osteopathie), Ton Kouwenberg, waarom Sneijder in deze fase van zijn topsportcarrière zich wendt tot osteopathie. “Een persoon als Wesley Sneijder gaat voortdurend tot het uiterste. Het lichaam van een topsporter bezit een enorme capaciteit om zelfs voor langere tijd een overmaat aan inspanningen en klachten te compenseren. Maar ook het fysieke vermogen van een topsporter kent zijn grenzen en juist dan ontstaan er blessures. Osteopaten kijken niet alleen naar de bestaande klacht. Die kan namelijk slechts een uiting zijn van allerlei kleinere of grotere problemen, die zich eerder hebben voorgedaan elders in het lichaam. In zijn totaliteit kunnen deze echter zorgen voor een sterk verminderde mobiliteit. Osteopaten zijn bij uitstek opgeleid deze soorten van bewegingsverlies op te sporen en te verhelpen.”

 

 Maak een afspraak